tiistai 28. syyskuuta 2010

Kaavat ensimmäiseen korsettiini

Kuten aina, aloitin kaavoittamisen puvun peruskaavasta. Kopioin toiselle paperille suuresta kaavasta kaiken lantionympärykseen asti. Alemmassa kuvassa uusi kaava näkyy hyvin haalealla lyijykynällä piirrettynä. (Kuvassa myös aukeama Korsetti! -kirjasta).


Tässä olen piirtänyt rajat näkyviin mustalla tussilla. Kaavan yläosa (kädentie, pääntie, muotolaskokset) eivät välttämättä ole tarpeen näkyä, ellet tee korsetista olkaimellista. Ne kuitenkin auttavat hahmottamaan, varsinkin itseäni, ja siksi jätin ne.

Tässä kohtaa tulevan korsetin muoto alkaa jo hahmottua. Hahmottelemiseen olen käyttänyt vihreää tussia. Tämäkin taas siksi, että itse tiedän missä mennään:) Käytän ylipäätänsä aina paljon värejä, sillä ne auttavat hahmottamaan ja muistamaan. Värikkäitä muistilappuja ja alleviivauksia yms.

Kaavat on viimeistelty ja alkavat jo näyttää oikealta vaatteelta. Korsetissa ei ole väljyyksiä, vaan päin vastoin poistoja. Kirjojen ohjeen mukaan otin siis peruskaavasta pois seuraavat mitat:
Rinnan ympärys (RY): -5 cm
Vyötärön ympärys (VY): -10 cm
Lantion ympärys (LY): -5 cm
Tärkeää on muistaa (tuppaa joskus unohtumaan itselläni), että kaavoissa on kyse aina puolikkaasta, eli 1/2 etukappaletta ja 1/2 takakappaletta. Poistettava mitta täytyy siis jakaa vielä kahdella, että saadaan lopullinen luku. Esim. annettu VY on koko ympärysmitalle, eli puolikkaalle 5 cm. Osasinkohan selittää asian tarpeeksi epämääräisesti:D

Kaavoihin olen myös hahmotellut luiden paikkoja. Tarkoituksenani oli ensin laittaa kaikkiin saumoihin tuplaluut, mutta tutkittuani niiden hintoja, päädyin laittamaan vain yhden luun per sauma ja KE:le kaksi.
/>

2 kommenttia:

  1. Löytyipä kiinnostava blogi, pistin heti seurantaan :) Opiskelen itsekin vaatetusalaa, tosin ihan vaan ammattikoulun puolella, ja on aina mielenkiintoista seurata myös muiden käsityöläisten tekemisiä. Varsinkin kun meilläkin on juuri nyt menossa korsetin valmistus :)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että löysit tänne:D! Huomasin kommentin vähän myöhässä, mutta uutta materiaalia korsetin etenemisestä tulossa ensi viikolla. On niin paljon pojekteja, että nämä etenevät vähän miten sattuu:)

    VastaaPoista