keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Mekon muotoilua - muotoiltu mekko

Ystäväni totesi tänään koulussa, että olen ompelemisen suhteen maanis-depressiivinen: maanisessa vaiheessa teen hullunkiilto silmissä ja paljon, depressiivisessä ei voisi vähempää kiinnostaa. Aivan loistava vertaus:D ja niin totta. Eilen siis iski jälleen mania ja aloin muotoilemaan suoraan nuken päälle mekkoa violetista satiinista.

Kangas minulla on ollut jo iät ja ajat kaapissa odottamassa sopivaa projektia ja tässähän sellainen nyt sitten sattui. Materiaali on ihan perus polyesterisatiini, jossa muutama prosentti elastaania; kangas siis joustaa. Kankaalla oli kokoa noin 150cm x 150 cm, mitä riitti loistavasti tämän kokoiseen vaatteeseen. Lähdin siis työstämään kangasta suoraan nuken päälle nuppineuloilla aloittamalla vesiputouskauluksesta. Sen jälkeen siirryin sivusaumoihin ja hain muotoa lisäämällä ja poistamalla vedoksia, kunnes malli oli sopiva. Välillä harsin vedoksia työskentelyn helpottamiseksi.

Tässä kohtaa muotoilu on vielä kesken ja sivusaumat kiinni voin nuppineuloilla.

Olkasaumat pistivät ajattelemaan oikein kunnolla, miten saisin ne ommeltua siististi? Pääntiethän oli käännetty kaksinkertaisiksi, joten mihin laittaa sauma? Päädyin lopulta jättämään olan kärjet auki ikään kuin korva- tai sarvimaisiksi ulokkeiksi. Lopputulos on aika eksoottinen:D Se antaa mekolle kuitenkin näköä ja kädelle enemmän tilaa liikkua. Teen todella harvoin epäsymmetrisiä vaatteita (minulla on pakkomielle symmetriaan), vaihtelu virkistää kummasti! Tuleepahan täysin uniikkia:)

Käytännössä mekossa on vain kaksi saumaa: sivusaumat. Osa vedoksista on ommeltu käsin piilo-ompelein, jotta pysyisivät muodossaan paremmin. Myös sivun ruusuke ja ommeltu käsin kiinni mekkoon. Helman huolittelin ja käänsin kapealla ompeleella. Materiaalin tulee tosin olla joustavaa (joko noulosta tai elastaania sisältävää kangasta), jotta päällepukeminen on mahdollista ilman vetoketjua. Tämä mekko vain sujautetaan yläkautta päälle ja vähän asetellaan perään.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti