maanantai 15. marraskuuta 2010

Miesten kauluspaita

Viime vuonna meillä oli koulussa miestenvaatekurssi, jossa valmistin kauluspaidan poikaystävälleni. Hommaan kuului peruskaavan piirtäminen, protot ja protomuutokset, sekä varsinaisen tuotteen valmistaminen. Viime viikolla tein lähestulkoon samalla kaavalla herralle synttärilahjaksi paidan, jonka vaiheet tulevat perässä. Kauluspaidan ompeleminen ei sinällään ole mitään ydinfysiikkaa, mutta sekin sisältää rasittavaa näpetämistä ja aivotyötä:P

Tässä siis on tuo kyseenomainen peruskaava, jonka tein asiakkaani mittojen mukaan. Malli on slim fit. Alkuperäistä muokkasin tähän uusimpaan paitaan sen verran, että loivensin kädentienkaarta ja annoin hieman väljyyttä rinnanympärykseen.

Kangas löytyi Eurokankaasta palaosastolta. Lisäksi ostin kahta erilaista tukikangasta: kuitutukikangasta, joka on erittäin jäykkää ja kevyempää puuvillapohjaista tukikangasta. Siltikään en päässyt tarpeeksi jäykkään tylokseen kauluksen kanssa. Ensikertaa ajatellen pitää kehittää joku vieläkin järeämpi tapa.

Kankaan menekki tuli loppupeleissä olemaan n. 1,2 m luokkaa. Palan alkuperäinen koko oli reilut 2 metriä. Jos ajattelisi vieläkin vähän enemmän ja mokailisi vähemmän, selviäisi myös vähemmällä kankaalla:P

Kokonaisuudessaan paidan tekemiseen kului kaksi päivää, eli noin 16 työtuntia. Tuohon aikaan sisältyy kaavoitukseen ja muuhun sälään kulunut aika. Ilman turhaa purkamista ja virheitä arvioisin nyt kuluvaksi työajaksi n. 8 tuntia. Asiakastöiden kanssa olen äärimmäisen pikkutarkka ja itsekriittinen. Haluan laadun olevan täyttä priimaa. Tämän paidan kanssa olen todella tyytyväinen ompelujäljen suhteen.



Laitan myöhemmin lisäinfoa miesten paidan työjärjestyksestä (sillä on iso osa paidan valmistamisessa) ja muuta vinkkiä ongelmakohtiin (hihahalkiot, rannekkeet, kaulus, saumanvarojen ompeleminen piiloon yms).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti